SERVEIS

FILOSOFIA

CONTACTE

ARTÍCLES

SANS & SANS

Botiga de te

 

Superfície: 55m2

Ubicació: Barcelona

Data: 2014

Col·laboració: Tomàs López     www.tomaslopez.com

Fotografia: José Hevia

Disseny gràfic: Andrés Requena

Ròtol neó: Josema Urós

 

El projecte que teniu a continuació és una col·laboració amb l’estudi Tomàs López. La casa del te és la nova reforma de Sans & Sans situat al Born de Barcelona a poc metres de Santa Maria del Mar. L’empresa es dedica a la venta a granel de te provinents d’arreu del món. La reforma ha tingut en compte molts dels elements arquitectònics de l’espai originals. Els materials, les cornises i els sostres. Conceptualment també s’ha analitzat la història del barri del born caracteritzat per la importància dels oficis centenaris que si regentaven, alguns d’ells encara vigents. Així doncs calia enfocar una reforma tenint en compte molts aspectes del passat i de l’entorn com també l’activitat. La planta de l’espai té una forma gairebé simètrica, un espècie de rombe però amb 6 costats amb un únic accés. L’espai contempla una zona per l’emmagatzematge i la resta com a botiga. El tancament del carrer és a través de 4 grans portes pivotants, és un disseny que te a veure amb els porticons de fusta d’alguns portals originals de la zona del born. En aquest cas ho substituïm per l’anterior persiana metàl·lica que hi havia sense cap interès històric. El tancament interior es dóna a través d’una gran porta corredera de vidre. Per una banda aquesta opció potencia que en gairebé l’època de primavera i estiu la porta estigui sempre oberta al carrer oferint una imatge de benvinguda als vianants. L’altre té a veure en l’aprofitament de la porta sense envair part de l’aparador. El producte del te (llauna metàl·lica) s’exposa damunt d’una gran prestatgeria metàl·lica que ocupa tota la llargada del local. Aquesta cortina és el nou taló de fons de la botiga, darrere del mostrador de fusta. Aquesta estructura s’aixeca a través de muntants verticals, travessers tubulars i angles metàl·lics que aguanten la lamina de fusta de contraxapat amb un relleu circular que acaba encaixant cada llauna. La opció de fer-la en ferro va reduir l’impacte de material i d’aquesta manera es planteja com un element flotant. L’estanteria contempla més de 300 llaunes. L’altre gran element rellevant del projecte és l’espai del office. En aquest espai si troba una petita zona de preparació del te, i una vitrina vertical envoltada de fustes reaprofitades i posades en diferents angles que creen una microarquitectura desplegant-se verticalment. Dóna la sensació del apilatonatge de caixes d’un magatzem, com un paper que es plega i es desplega d’una caixa i n’apareix el te. És una peça amb una connotació escultòrica que revesteix la paret del magatzem. A la part superior s’aprofita per passar algunes instal·lacions com la il·luminació i el nou equipament de l’aire. Observem que en cada moment hi ha un diàleg entre allò nou i allò vell (original). Per una banda es mantenen o es recuperen materials originals de la finca com el totxo o el sostre de bigues de fusta. En canvi les noves formes i colors donen una nova imatge moderna i una nova mirada comercial que Sans & Sans no tenia. Apareixen nous colors propis de la fulla de te com son el vermell i el taronja com a colors d’espècie. A la banda esquerra del local, ara, hi ha ubicada una gran vitrina de fusta, amb unes portes correderes de vidre, amb un seguit de caixes apilades de diferents proporcions i relleus que creen un ritme aleatori i divers. Les inclinacions i el fet contestar amb el paviment de pedra natural clar i de no tocar directament a la paret i s’aixequin sobre uns baixos amb calaixos fa que tot aquest element sigui un element flotant. En aquest sector hi ha una sèrie de complement de preparació del te, com filtres, teteres, culleres, tasses, etc. Finalment a la zona de l’aparador si troba un petit moble expositor amb productes i complements del te. L’espai també es completa amb la nova imatge gràfica de Sans & Sans amb una gran neó de color i un seguit de cartells gràfics relacionats amb els productes del te de diferents regions del mon. Així doncs Sans & Sans a recuperat l’essència històrica dels comerços de la zona hi ha renovat una nova mirada com a petit comerç, adaptada a les ultimes tendències i al constant i renovat canvi del Born.

<

Torna a Comercial

Amunt

<